کودک و دندان شيري


 





 
در کودکان دندان هاي شيري و دايمي به طور مداوم از 6 ماهگي تا 3 سالگي درمي آيند.در محدوده سني 6 تا 12 سالگي، کودک دندان هاي شيري خود را از دست مي دهد و دندان هاي دايمي جاي گزين آن ها مي شود. برخي از والدين بسيار علاقمندند بدانند توالي پديدارشدن دندان ها به طور طبيعي به چه صورت است.در اين مطلب به اختصار به اين موضوع مي پردازيم.
اولين دندان ها در حدود 6 ماهگي ظاهر مي شوند. البته در دختران ممکن است کمي زودتر اتفاق افتد. اولين دندان هاي دايمي در 6 سالگي درمي آيند. دندان هاي آسيايي کوچک بين 10 تا 12 سالگي و دندان هاي آسياي بزرگ در 12 سالگي پديد مي آيند. اولين مجموعه دندان هاي کودک بعد از 2 سالگي کامل مي گردد.
در طول پديد آمدن دندان ها، کودک با علايمي مواجه مي شود که گاهي براي او آزاردهنده است. قرمزي و تورم لثه ها، اختلال خواب، بهانه گيري و کج خلقي و گاهي گريه طولاني مدت و درد از جمله اين علايم است. البته مي توان علايم را به طور نسبي تسکين داد.
والدين بايد توجه داشته باشند که علايم ديگري از جمله اسهال، استفراغ، تب، درد طولاني مدت و ... که گاهي در کودکان ديده مي شود، نمي تواند ناشي از درآمدن دندان ها باشد. لذا در صورت مشاهده حالات فوق، مراجعه به متخصص ضروري است.
اگر کودک از خارش و تحريک لثه ها، بي تاب است، دستان خود را تميز بشوييد و با انگشتان خود، لثه هاي او را مالش دهيد. شايد جالب باشد بدانيد اين عمل براي کودک بسيار آرام بخش است.
از دادن هر اسباب بازي و يا وسيله غير استاندارد (که مخصوص دوران درآمدن دندان ها عرضه مي شود) به دست کودک خودداري کنيد. در صورت تمايل به استفاده از وسايل مناسب، آن را از داروخانه و مراکز بهداشتي و از انواع استاندارد آن خريداري کنيد.
اگر علايم ذکر شده را در نوزاد مشاهده نموديد و يا کودک بيش از حد بهانه گيري و بي تابي مي کرد، ضروري است به پزشک مراجعه گردد. هم چنين اگر قرمزي و تورم لثه ها از حالت طبيعي خارج بود نيز لازم است او را به متخصص نشان دهيد. پزشک با معاينه کامل، در صورت لزوم دارو يا پماد مناسب تجويز مي کند.
در طي دوران دندان درآوردن، پيري از رژيم غذايي خاصي لازم نيست.
چه خوب است که از سن کم، کودک خود را به مسواک زدن تشويق نماييد و به او آموزش کامل بدهيد. بهتر است کودک را در فواصل زماني مشخص نزد دندانپزشک ببريد.
منبع: ماهنامه تغذيه و سلامتي شماره 84